EMDR Haarlem

Wat is EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een psychotherapeutische behandelmethode die sinds het einde van de jaren 1980 wordt gebruikt voor de behandeling van trauma’s en andere aandoeningen.

Door een combinatie van linker- en rechter oogbewegingen, tonen of tikken op de arm, helpt EMDR de hersenen storende gedachten en emoties te overwinnen door de reeds aanwezige natuurlijke genezingsmechanismen te activeren. Het gebruik van deze bilaterale stimulatietechnieken maakt het mogelijk onderdrukte traumatische herinneringen en ingrijpende gebeurtenis in een veilige omgeving te verwerken terwijl ze nog vers in het geheugen liggen, in plaats van te worden opgeslagen als herinneringen op lange termijn.

Waarvoor is EMDR therapie geschikt?

EMDR is een effectieve behandeling voor een breed scala aan psychische klachten, waaronder:

Trauma: Als je een traumatische of schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt, zoals seksueel of fysiek misbruik, getuige van geweld, betrokkenheid bij een natuurramp of terroristische aanslag, huiselijk geweld of een auto-ongeluk, kan EMDR je helpen deze ervaringen te verwerken.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Mensen met posttraumatische stressklachten hebben symptomen als flashbacks, nachtmerries, somberheid en ernstige angsten die hun dagelijks leven verstoren. EMDR helpt hen deze verontrustende symptomen te verminderen en verder te gaan met hun leven.

EMDR methode is ook effectief gebleken bij de behandeling van paniekaanvallen, fobieën en andere angststoornissen door patiënten te helpen hun angstreacties te beheersen.

Hoe ziet een EMDR behandeling eruit?

Een EMDR behandeling volgt een vast protocol.

De behandeling is gericht op het ontlasten van een onaangename gebeurtenis. In verschillende sets vraag ik je bijvoorbeeld om je te concentreren op het meest onaangename moment uit de situatie, terwijl ik je een afleidende stimulus aanbied. We kunnen bilaterale audiostimulatie gebruiken (een serie piepjes in je linker- en rechteroor via een koptelefoon) of bilaterale tikken (tikken boven je linker- en rechterknie). Dit zet het verwerkingsproces in uw hersenen in gang, waardoor u minder last heeft van het nare ervaringen en gevoelens.

Tijdens dit proces kunt u een verscheidenheid aan beelden, gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties ervaren. Er treden allerlei veranderingen op, zoals het verkrijgen van nieuwe inzichten en het veranderen van betekenissen die aan de nare gebeurtenis of situatie worden gegeven. Gevoelens veranderen daardoor en de aanvankelijk sterke emotionele lading kan afnemen of verdwijnen.

Interesse in een EMDR behandeling?

Heeft u behoefte aan meer informatie over EMDR in Haarlem, neem dan contact met mij op om een afspraak te maken. Ik beantwoord graag al uw vragen over wat deze therapie voor u kan betekenen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat u uw gebeurtenissen, gevoelens of angsten kunt verwerken.

Aangesloten bij