Cognitieve gedragstherapie Haarlem
Wat is cognitieve gedragstherapie (CGT)?
Cognitieve gedragstherapie is een vorm van behandeling waarin je leert jouw verstoorde denken te herkennen en te corrigeren, schadelijk gedrag te herkennen en te veranderen, en jouw vermogen om met stress om te gaan te vergroten. CGT combineert elementen uit de gedragstherapie en cognitieve therapie.
Gedragstherapie
Gedragstherapie richt zich op het veranderen van je gedrag. Als je uit angst geneigd bent bepaalde situaties te vermijden, zal je spanning vaak eerder verergeren dan afnemen. In de behandeling leer je hoe je op die omstandigheden kunt reageren met meer passende gedragspatronen. Dit doen we door eerst samen het problematische gedrag en de omstandigheden waarin het voorkomt te ontdekken. Vervolgens. gaan we samen oefening bedenken, voorbereiden en oefenen voor beter passend gedrag.
Cognitieve therapie
Deze behandeling helpt je om je bewust te worden van de manier waarop je denkt en wat je voelt. Als je voortdurend negatieve aspecten ziet van belangrijke zaken en gebeurtenissen in je leven, dan is de kans groot dat je sneller dan andere mensen angstig, somber of prikkelbaar blijft. Bij cognitieve therapie onderzoeken we of deze manier van denken helemaal klopt. Als blijkt dat je geneigd bent om allerlei dingen te negatief te beoordelen, zoeken we samen uit welke manier van denken beter past. Bij het uitwerken van realistischer opvattingen en het ontwikkelen van positievere gedachten maken we gebruik van specifieke oefeningen.
CGT is een veelvuldig onderzochte methode, die op allerlei klachten toegepast kan worden, zoals angstklachten, depressieve klachten, verlieservaringen, traumatische ervaringen en persoonlijkheidsproblematiek.
Hoe werken de therapiesessies
We leren je hoe je negatieve gedachten kunt uitdagen en vervangen door positievere gedachten, waardoor je je beter kunt voelen. We gebruiken opdrachten en oefeningen in onze sessies om dit proces te bevorderen. Dit kunnen opname-opdrachten, schrijfopdrachten, exposure-oefeningen, gedragsexperimenten, gedachte-experimenten, communicatie-oefeningen of ontspanningsoefeningen zijn.